dinsdag 17 mei 2016

10 Tips om samen met een kleuter te fietsen



In Vlaanderen was het van 9 tot 13 mei weer verkeers-week. Alle kinderen werden aangespoord om op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier naar school te komen, wat er eigenlijk op neer komt dat alle vervoersmiddelen goed zijn behalve de auto... Hoewel carpoolen wel wordt toegestaan!

Tijd dus om onze fietsen vanonder het stof te halen! En omdat 4-jarige kleuters het hoog tijd vinden om zélf met hun eigen fiets naar school te gaan, hieronder een paar tips om deze onderneming tot een goed en veilig einde te brengen.

1. Bereid de route voor

Bedenk op voorhand welke route je gaat nemen. Kijk al eens op Google Maps voor de meest ideale weg en probeer de route, met of zonder kinderen, al eens uit op een stressvrij moment. Maak er bijvoorbeeld in het weekend een uitje van en neem een picknick mee.

Maak geen te lange tochten. Een goede vuistregel is maximum de leeftijd van het kind x 2, met tussenin minstens 1 pauze.

2. Overloop samen de regels

Bespreek op voorhand goed de regels waaraan je kind zich moet houden. Moet hij/zij aan elke hoek stoppen? Wie rijdt voorop? Mag je bergaf zo snel gaan als je wil?
Herhaal de regels nog eens voor elk vertrek, ook al doe je dezelfde tocht voor de tiende keer.
Begin ook spelenderwijs je kindje de verkeersregels uit te leggen. Voorrang van rechts, de betekenis van de verkeersborden, ...

3. Links en rechts

Kent je kindje het verschil tussen links en rechts? Laat hem/haar het nog even bewijzen voor je vertrekt. Ja kan altijd aan beide kanten van het stuur iets opvallends aanbrengen waar je tijdens de tocht naar kan verwijzen. Zorg voor een item aan elke kant.
“Bij de volgende straat gaan we naar rechts, dat is de kant van je fietsbel.”
“Aan de splitsing gaan we naar links, dat is de kant van je toeter.”

4. Inspectie van de fiets

Laat je kindje zelf zijn fiets nakijken voor jullie vertrekken. Zo leert hij/zij wat er belangrijk is. Zijn de banden voldoende opgeblazen? Werkt het licht? Werkt de bel? Zitten de pedalen goed vast en draaien de wielen vlot? Zorg ook dat het zadel en stuur op de juiste hoogte staan. Hou er rekening mee dat kinderen sneller groeien dan je denkt!

5. Zichtbaarheid en veiligheid

Laat je kindje zeker altijd een fietshelm dragen en iets opvallend van kleding. Misschien een fluovestje? Sommige scholen eisen dit zowiezo van hun leerlingen, dus kan je je kindje er ineens al aan laten wennen.

6. Klein rijdt voorop

Laat je kindje altijd voorop rijden. Zo kan je hem/haar ten allen tijde in het oog houden. Omdat je zelf hoger zit, heb je een beter overzicht en kan je nog ruimschoots op tijd instructies geven om te vertragen of te stoppen indien nodig.



7. Geef niet te snel instructies

Hoewel het belangrijk is om alles goed in het oog te houden en je kindje continu te begeleiden, is het niet nodig om in de helft van de straat al aan te geven wat er op het kruispunt gaat gebeuren. Wacht tot je vlakbij bent maar je kindje nog wel genoeg tijd heeft om te vertragen of te stoppen. Dit vermijdt verwarring en onverwachte bewegingen.

8. Onverwachte bewegingen

Blijf steeds achter je kindje rijden en laat hem/haar niet te ver voorop komen, maar hou er ook rekening mee dat kinderen soms ineens kunnen stoppen, zonder aanwijsbare reden. Rij desnoods schuin achter je kind waar mogelijk.

Zeker met bruggen of heuvels hou je hier best rekening mee. Voor kinderen is bergop rijden nog vermoeiender dan voor volwassenen en ze kunnen het opeens zonder aanleiding opgeven. Bergaf kan dan weer beangstigend zijn omdat de pedalen geen weerstand meer ondervinden. Plots remmen is dan een natuurlijke reactie. Laat je kindje daarom in het begin bergaf rijden op eigen tempo, met de handjes aan de rem. Zo kunnen ze heel goed zelf hun tempo bepalen.



9. Snotjes en andere pijntjes

Zorg dat je steeds minimum een zakdoek, pleister en flesje water bij de hand hebt. Zo is een lopend neusje, dorstaanval of geschaafde knie zo opgelost en hoef je je fietstocht niet vroegtijdig af te breken.

10. Goed gedaan!

Geef niet alleen instructies tijdens de tocht, maar ook veel complimenten. Zelfs als je kindje een stukje gewoon rechtdoor moet rijden, kan een “Goed bezig!” heel bemoedigend zijn. Vertel hem/haar achteraf ook zeker hoe flink hij/zij geluisterd heeft en sluit af met een ijsje, snoepje of spelletje als beloning.

Zo houdt je kindje een positief gevoel over aan de fietstocht, zelfs al was het een beetje moeilijk of vermoeiend. 

vrijdag 13 mei 2016

Kleuter activiteit tijdens een regenachtige dag: deel 3/3 Plassenwandeling / Rainy day toddler activity: part 3/3 Rain puddle stroll

** For English, see below **

Het einde van onze regenachtige dag eindigde in… de regen! Hoe dikwijls roep je als ouder: “Niet in de plassen stappen!” wat onvermijdelijk toch nog gevolgd wordt door natte schoenen, sokken, broeken …

Nu draaiden we de rollen eens om. Het had geregend maar was eventjes droog, dus trokken we onze laarzen aan en gingen IN DE PLASSEN lopen! Alleen oppassen voor modderplassen, want die durven een kinderlaarsje al eens stevig vasthouden en voor je het weet staan ze naast hun laarzen, met de sokken in de modder. En dat is koud en nat en veroorzaakt tranen.

Waakzaam dus voor moddermonsters lieten we het echter niet aan ons hart komen, en we hupten vrolijk van de ene plas naar de andere. Plezier genoeg om ook mama en zelfs enkele nukkige hondenwandelaars te laten schateren.
Nadien ploften we moe maar voldaan in de zetel met een warme chocomelk en een zelfgemaakt koekje, en M heeft de rest van de avond braaf en rustig tv gekeken. Hoe zou dat komen?

Extra tip: een regenbroek is zeker geen overbodige luxe want het water kan hoog opspatten!


Our rainy day ended… in the rain! How often do you hear a parent yelling: “Don’t step into the puddles!” which inevitably results in wet shoes, wet socks, wet trousers …
Now it was the other way around. It had been raining throughout the day but at the moment it was dry. So we put on our rain boots and went for a walk IN THE PUDDLES! Just beware of mudpools, they have the tendancy of holding on to a small boot and before you know it you’re little one is standing in a large pool of mud next to their boots. This is cold and wet and results into tears.

Keeping clear of mud monsters we had the time of our lives, and cheerfully jumped from one puddle to another. Loads of fun and it even made mommy and some grumpy dogwalkers smile. Afterwards we fell down on the couch with a hot coco and some cookies. M quitely watched TV for the rest of the evening, I wonder why?


Hint: rain trousers may be usefull since the water may rise pretty high!