vrijdag 8 juli 2016

5 Tips om je kind deze zomer niet kwijt te geraken


Het is de nachtmerrie van iedereen die met een kind op stap is: hem of haar kwijtraken. Zeker nu de zomer eraan komt, worden de stranden en pretparken weer overstroomd met enthousiast jong geweld dat veel sneller en behendiger is dan de gemiddelde volwassene. Kinderen zijn zo heerlijk spontaan: ze zien iets interessants en duiken erop af voor je het in de gaten hebt. Geweldig toch, en de hartverlamming krijg je er gratis bij.

Je kan het misschien niet uitsluiten dan je een peuter of kleuter (even) kwijtgeraakt, maar je kan er wél voor zorgen dat je ze makkelijker teruvindt.

1. Kleding in een opvallende kleur

Doe je kindje altijd bovenkleding aan in een opvallende kleur. Zo zijn ze sneller te spotten in een grotere groep mensen of als ze zich tussen struikgewas verstoppen. Ga voor fel rood, oranje of zelfs een fluo kleurtje. Opvallende tekeningen maken het ook eenvoudiger om een beschrijving aan vreemden te geven.



Houd zeker ook rekening met verschillende weertypen. Is het ’s ochtends nog frisjes en voorzie je een felgekleurde trui, laat je kind dan zeker ook een opvallend t-shirt aandoen voor als de trui na de middag in de handtas van mama verdwijnt!

2. Telefoonnummer opschrijven

Helemaal in het begin toen M een beetje zelfstandig begon rond te wandelen, merkten we dat hij totaal niet verlegen was en zich niets aantrok van de al dan niet aanwezige mama of papa. De wereld is te interessant om niet zelf te onderzoeken.

Ik schreef dus steeds mijn gsm nummer op zijn arm met een balpen, in de hoop dat als hij toch zou zoekraken en beginnen wenen, iemand wel op het idee zou komen om dat nummer te bellen.

De balpen-op-arm truc werkt altijd, want een pen heb je allicht wel bij. Tegenwoordig bestaan er echter ook verschillende alternatieven die beter zijn, want balpen vervaagt in de loop van de dag. Het beste alternatief zijn de armbandjes met een leuke vis of krokodil erop, waarop je je telefoonnummer eenvoudig met balpen kan noteren. Deze bandjes kan je voor enkele euro’s krijgen bij je locale reisbureau of via internet.

Extra tip: Hoewel balpen goed werkt op deze bandjes, doe ik er altijd nog een stuk doorzichtige plakband over. Bij de laatste versies heb ik zelfs het telefoonnummer met een dymo gemaakt en nog eens overplakt met plakband. Zo is het zeker leesbaar en vervaagt het niet.

3. Iemand laten bellen

Heel goed dat je kind een armbandje draagt met jouw telefoonnummer, maar ze moeten ook de reflex krijgen om dit te gebruiken, ook in het buitenland waar niet iedereen Nederlands spreekt.

Maak je kindje duidelijk dat als het verloren loopt, hij of zij hun bandje gewoon aan iemand moeten tonen en duidelijk “Mama” of “Papa” moeten zeggen. Die woorden zijn gelukkig nogal universeel en tegenwoordig loopt iedereen wel met een mobiele telefoon rond.

Zorg er uiteraard wel voor dat het geluid op de jouwe voldoende luid staat zodat je hem hoort.

4. Een samenkomst plek afspreken

Met heel jonge kindjes is het nog wat moeilijk, maar oudere kleuters begrijpen dit al wel. Spreek op voorhand een plek af waar je terug samenkomt indien jullie elkaar kwijtraken. Een opvallend standbeeld of de ingang van een pretpark, als je kindje de weg al goed kent.


Indien je op een vreemde plek bent, spreek dan af dat het kind teruggaat naar de laatste plek waar jullie samen waren en daar blijft wachten. Dat vermijdt dat je mekaar eindeloos voorbij loopt.

5. Verdwaalpalen aan het strand

Dit jaar zijn aan enkele Belgische kuststeden de verdwaalpalen terug. Deze palen staan op het strand en hebben een duidelijke afbeelding. Zo weet je kindje naar welke paal hij moet terugkeren om jullie te vinden. In sommige steden kan je ook armbandjes kopen met het overeenkomstige symbool, zodat ook andere mensen je kindje kunnen helpen om de weg terug te vinden.


Meer info hierover vind je op: